Skip navigation

Sonce

Sonce je vir in motor življenja na Zemlji. Njegova energija je - z vidika človeških potreb - neizmerna, izkoriščenost potencialne energije zanemarljivo majhna. Z večanjem izkoristkov in novimi tehnologijami se napovedujejo vse boljši časi pasivne in aktivne izrabe te energije.

V praktičnem življenju izkoriščamo energijo sonca trojno: posredno (les, rastline, vodni krog, toploto zemlje), pasivno (orientacija stavbe, vertikalna in horizontalna razporeditev prostorov, steklenjak, okna) in aktivno (ploščati in vakuumski sprejemniki sončne energije za segrevanje vode ter solarne celice/fotovoltaika za proizvodnjo električne energije, toplotna črpalka zemlja - voda, »skladiščenje« sončne energije v vodiku).

Vse navedene dobrobiti sonca nam koristijo v ogrevalni sezoni, poleti se moramo pred njim zaščititi z nadstreški, senčili na oknih in dobro termoizolirano stavbo. Klima naprave niso prava rešitev, saj trošijo energijo tam, kjer so na voljo cenejši ali brezplačni ukrepi. Prav tako ne odpravljajo vzrokov, temveč le zmanjšujejo posledice pregrevanja.


Slika zahajajočega sonca. Sonce je vir in motor življenja na Zemlji.

Vprašanje pravilno - napačno

Vprašanje 1

Pri pasivnem izkoriščanju sončne energije ne potrebujemo druge energije.

Namig